Suroviny (1 sklenice (350 ml) porce)
- středně velké žloutky 5–6 ks
- šťáva z 1/2 citronu
- grilovaná červená paprika zbavená slupky 1 filátko
- Slunečnicový olej 2 lžíce
- dijónská hořčice 1 lžíce
- Zakysaná smetana 1 lžíce
- chilli pasta 1 lžička
- ajvar nebo rajský protlak 1 lžíce
- špetka kurkumy
- špetka šafránu
Postup
- Čerstvé a pečlivě oddělené žloutky vyšlehejte spolu s olejem a citronovou šťávou do pevné emulze.
- Ogrilovanou papriku s kapkou oleje utřete nožem a smíchejte s ajvarem (nebo s rajským protlakem) a chilli pastou, poté zlehka promíchejte se zakysanou smetanou a následně i žloutkovým základem.
- Přidejte šafrán a kurkumu. A poctivá pikantní a aromatická domácí majonéza je hotová.